به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل شورای اسلامی شهر شیراز، «نوذر امامی» پنجشنبه چهارم دیماه در نشست خبری فصلی با خبرنگاران به تشریح گوشهای از اقدامات کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر شیراز پرداخت و سؤالات خبرنگاران شیراز را در حوزههای مختلف، پاسخ گفت.
او از کمیسیون معماری و شهرسازی با عنوان مرجعی بسیار مهم و حساس نام برد که بیشترین ارتباط مردمی شهروندان، مالکان و انبوهسازان به واسطه صدور پروانه، پایان کار، طرح تفصیلی باغات قصردشت، طرحهای انسانمحور، پروژههای انسانمدار و شاخص و رسیدگی به پرسشها و شکایتها درباره ساختمانسازی بر عهده آن است.
این عضو شورای اسلامی شهر شیراز با بیان اینکه شهرسازی، شمایل شهر، خط آسمان و سیما و منظر کلانشهر شیراز را به تصویر میکشد، گفت: حفظ هویت، تاریخ و فرهنگ شهر در معماری و شهرسازی بر عهده این کمیسیون و مجموعههای مربوط به آن در شهرداری است.
** طرح یکپارچهسازی محور زندیه، وارد فاز اجرایی شده است
امامی درباره طرح یکپارچهسازی محور زندیه که از پروژههای کمیسیون تحت ریاست او است، گفت: در تمامی شهرهای بزرگ و کوچک دنیا، میدانی برای ارتباط مردم با یکدیگر و فضایی شهری برای گسترش تعاملات وجود دارد؛ در شیراز نیز از قدیم میادینِ باهویتی همچون شهرداری، نمازی، ستاد یا قصردشت وجود داشته است که زمینه ارتباط بیشتر مردم را با هم فراهم میکرده است.
او افزود: با افزایش جمعیت و رشد شهرنشینی این فضاها دیگر وجود ندارد؛ به همین دلیل از آغاز شورای پنجم درصدد بودیم میدانی را که نماد فرهنگ و شخصیت و هویت تاریخی شیراز باشد، سامان بخشیم و میدان زندیه با وجود داشتههای تاریخی و فرهنگی همچون ارگ کریمخانی، بازار وکیل، نارنجستان قوام و بانک ملی قدیم شیراز، چنین ظرفیتی دارد.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر شیراز با اشاره به اینکه این مجموعه فرهنگی بیش از ۱۳ و نیم هکتار وسعت دارد، اظهار کرد: کارگروه امور زیربنایی آغاز عملیات ۷ و نیم هکتار این مجموعه را مصوب کرده است؛ همچنین استاندار فارس به دلیل حساسیت موضوع و علاقه شهروندان به آن، بر روند اجرایی شدن یکپارچهسازی این محور نظارت میکند.
امامی ادامه داد: هماکنون افزون بر معاونت گردشگری استانداری، با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس، این طرح وارد فاز اجرایی شده است و دیگر ادارات همچون مخابرات، آب، برق و گاز نیز همکاریهای لازم را صورت دادهاند.
** تالار همایشهای روباز در محور زندیه در روز شیراز گشایش مییابد
عضو شورای اسلامی شهر شیراز اعلام کرد: شهروندان در روز شیراز (۱۵ اردیبهشتماه سال ۱۴۰۰) شاهد بهرهبرداری از فاز نخست تالار همایشهای روباز در محور زندیه خواهند بود؛ افزون بر این دیوارهای اطراف بانک ملی برداشته خواهد شد و مقدمات لازم برای تملک بوستان ابوذر نیز از سوی مسکن و شهرسازی صورت پذیرفته است؛ جز این، ساختمان مخابرات و زمین های اطراف نیز در حال تملک است.
امامی اجرای طرح یکپارچهسازی و احیای محور زندیه را حساسیتبرانگیز و چالشی دانست و بر اهمیت زندهکردن معماری منطقه با معماری اصیل شیرازی، اسلامی و تاریخی تاکید کرد.
** مشکلات اجرایی، باعث بازنگری طرح بام سبز شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر شیراز درباره اجرای طرح بام سبز در این کلانشهر نیز عنوان کرد: این طرح چندین سال از سوی شورای چهارم اجرا شد؛ اما با مشکلاتی همراه بود.
به گفته این عضو شورای اسلامی شهر شیراز با وجود آنکه عدهای برای اجرای بام سبز مجوز گرفته بودند، آن را اجرا نکردند، زیرا معضلاتی همچون انتقال آب و عدم تصفیه آبهای خاکستری برای آبیاری بام سبز به دلیل تشدید تحریمها به علت نبود تجهیزات لازم، مشکلاتی را پدید آورد که نیاز است دوباره ارزیابی شود؛ البته با اجرای این طرح موافق هستیم چراکه میتواند افزون بر زیبایی شهری نقشی مهم در تصفیه هوا داشته باشد ولی به هر روی نیاز است معایب طرح را برطرف و نقاط قوتش را تقویت کنیم.
** اعتبارات لازم برای اجرای طرح بام انرژی در بودجه ۱۴۰۰ پیشبینی شد
او درباره طرح تصویبشده "بام انرژی" نیز عنوان کرد: اعتبارات اجرای این طرح در بودجه سال ۱۴۰۰ شهرداری نیز دیده شده و اجرای آن به منظور بهرهمندی و تامین انرژی سالم، ایجاد امکان سرمایهگذاری و کارآفرینی و اشتغالزایی در حال پیگیری است.
** افزایش جمعیت حاشیه شهر شیراز به تهدید بدل شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر شیراز در بخش دیگری از سخنان خود درباره الحاق روستاهای حاشیه شیراز به این کلانشهر نیز سخن گفت.
او وسعت شیراز را ۱۰۵هزار هکتار اعلام کرد که ۲۰ هزار هکتار آن محدوده و بیش از ۸۵هزار هکتار آن حریم شهر بهشمار میرود.
امامی اظهار داشت: از سال ۱۳۷۶ اتفاقات بدی درباره حریم شهر شیراز رخ داد تا بدانجا که رشد جمعیتی در این حریم ۴۰ تا ۵۰ درصد رشد کرد و به فراخور آن، ساختوسازها هم، بیش از ۳۰۰درصد فزونی یافت.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز برای مثال به گود گویم اشاره کرد و گفت: در گود گویم ۷۳ هکتار طرح هادی در نظر گرفته شده بود که هماکنون به ۳۳۳ هکتار افزایش یافته است؛ همچنین بسیاری از شهروندان در این منطقه از آب، برق، گاز و آسفالت بیبهرهاند و جمعآوری زبالههایشان به دشواری صورت میگیرد.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر شیراز درباره پیوستن روستاهای سید صفری، کیانآباد، محمودآباد، سلطانآباد، شرغان و سایر روستاهایی که در حریم شهر شیراز قرار دارند، ابراز کرد: رشد جمعیت در این مناطق بسیار بالاست و به رقم ۳۰ تا ۴۰ درصد رسیده است؛ درحالیکه باید در محدوده کمتر از ۱. ۱ تا ۲درصد باشد و این بدان معناست که جمعیت در حاشیه شهر بیش از حد افزایش یافته است؛ بهگونهای که هماکنون ۳۰۰هزار نفر در حریم شهر شیراز زندگی میکنند.
امامی برخورداری از جمعیت بالا را درصورتی فرصت برای کلانشهر شیراز تلقی کرد که امکانات نیز برای شهروندان آن فراهم باشد و ادامه داد: چون برنامهای برای بهبود کیفیت افراد ساکن بافت حاشیهای شیراز نداریم و نمیتوانیم زمینههای زندگی خوب، بهداشت، امکانات رفاهی و اقتصادی را برایشان فراهم آوریم، این ظرفیت جمعیتی به معضل و تهدید بدل شده است.
** الحاق روستاها به شیراز نیازمند بررسی کارشناسی بیشتری است
او الحاق روستاها به شیراز را در گرو تامین اعتبارات لازم برای تجهیز امکانات آنها دانست و گفت: شهرداری شیراز با عنوان موسسه عمومی و مردمی، فاقد بودجه دولتی و محاسبات آن بر مبنای درامد و هزینه است؛ یعنی باید به اندازه درآمد، هزینه کند؛ درحالیکه الحاق روستاها فقط برای شیراز هزینه دارد چون نه زمینی دارد که شهرداری آن را تملک کند و نه میتواند سهم خدمات بپردازد.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز با اشاره به اینکه وضعیت درآمدی شهرداری به ویژه با بروز همه گیری کرونا طی یک سال گذشته چندان مناسب نیست، ابراز داشت: الحاق این روستاها نیاز به بررسی کارشناسانه دقیقی دارد و البته افزون بر این، موضوع الحاق طرحی حاکمیتی است و تنها، به شهرداری مربوط نمیشود.
وی با بیان اینکه مناطق ۳، ۵، ۷، ۹ و ۱۰ شهرداری شیراز دارای حریم هستند، گفت: شهرداری باید ۸۵هزار هکتار حریم را با دست خالی کنترل کند و اجازه ندهد ساختوساز غیرمجاز در آن شکل گیرد یا سکونتگاه غیرمجاز در آن تشکیل شود؛ بر همین اساس سیاست پیشگیری آسانتر است و درمان تبعات دارد.
** الحاق شتابزده روستاها به نارضایتی عمومی منجر میشود
امامی ادامه داد: شورای شهر و شهرداری شیراز تنها میتواند زمینه الحاق را فراهم کند و اجرای آن به دست سازمان تقسیمات کشوری است؛ از سوی دیگر اگر این اتفاق بیفتد انتظارات، درخواستها و مطالباتی مردمی ایجاد خواهد شد که شهرداری نمیتواند پاسخگوی آن باشد و در نهایت به نارضایتی عمومی و اعتراض خواهد انجامید.
** تدوین آییننامهای بومی برای نمای ساختمان در هریک از مناطق شیراز در دست اقدام است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر شیراز در پاسخ به پرسشی درباره مقررات اجرای نمای ساختمان گفت: در آییننامه ۲۸۰۰ و مقررات ملی ساختمان اجباری درباره نمای ساختمان وجود ندارد و مالکان به سلیقه خود نما انتخاب میکنند؛ گرچه تدوین آییننامهای در این زمینه برای هریک از مناطق شیراز در دست اقدام است که هنوز عملیاتی نشده است.
وی تاکید کرد: اجبار برای حفظ نمای ساختمان یا اجرای خاص آن، تنها در بافت تاریخی و فرهنگی صورت میگیرد و مالکان موظفاند نمای ساختمان را بر اساس هویت تاریخی منطقه احیا کنند.
امامی بیان داشت: این طرح هماکنون در محورهای اصلی شیراز و هر جا که ساختمان میراثی وجود داشته باشد، انجام میشود.
** شورا و شهرداری شیراز تاکنون موفق به ساماندهی خط آسمان و نمای ساختمان نشده است
به گفته او در کلانشهر شیراز درباره خط آسمان و نمای ساختمان مشکلات بسیاری وجود دارد و شورا و شهرداری شیراز تاکنون موفق به ساماندهی آن نبوده است؛ این در حالی است که نما باید تاریخ، هویت، فرهنگ خاطرات جمعی مردم را تداعی کند.
** طرح تفصیلی باغهای قصردشت نواقص زیادی دارد
عضو شورای اسلامی شهر شیراز همچنین درباره باغات قصردشت، گفت: متاسفانه طرح تفصیلی باغهای قصردشت نواقص بسیاری دارد و معیار نگهداری، حفظ و توسعه باغات گروه یک تا پنج که بهصورت قانون نیز در دست اجراست، از سوی شورای عالی شهرسازی ابلاغ شده است.
وی با بیان اینکه طرح تفصیلی باغات قصردشت از طرح تفصیلی شهر شیراز جداست، افزود: مهمترین وظایف شهرداری و شورای اسلامی شهر شیراز نگهداری، حفظ و توسعه باغات است و بر اساس قانون شورای عالی شهرسازی باید کاربری باغات گروه پنج را برای تملک گروه یک تغییر دهیم.
** شرایط باید برای تغییر کاربری گروه یک تا چهار سختتر شود
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر شیراز با بیان اینکه تاکنون ۲۸۷ هکتار از باغات توسط شهرداری تملک شده است، گفت: هماکنون از درامد حاصل از تغییر کاربردی گروه پنج، باغات گروه یک را تملک میکنیم؛ البته همزمان باید شرایط برای تغییر کاربری گروه یک تا چهار سختتر شود.
امامی با اشاره به اینکه شهر شیراز، یگانه شهری در ایران است که طرح تفصیلی باغات را اعمال میکند، بیان کرد: ۷۰ درصد این باغات جزو منابع شهرداری و ۳۰درصد متعلق به مالکان است؛ به همین دلیل هرجا زمینه تغییر کاربری فراهم بوده، شهرداری برای رعایت عدالت پیشنهاد کرده که سهم درآمد شهرداری از باغات از ۱۲۵b به ۲۵۰b تبدیل شود؛ البته در سهم خدمات و تفکیک ماده ۱۰۱ هم تغییراتی ایجاد کردهایم تا فشار زیادی به مردم تحمیل نشود که با وجود تصویب در کمیسیون و صحن علنی شورای اسلامی شهر شیراز، از سوی فرمانداری شیراز تایید نشد و در هفته جاری موضوع افزایش سهم درآمد شهرداری از باغات و سهم خدمات ارزیابی مجدد میشود.
وی عنوان کرد: البته ۲۵۰b فقط برای مناطق ۶ و ۱۰ اعمال شده است؛ اما در سایر مناطق شهرداری شیراز همان ۱۲۵b است. در ۶ ماهه اول سال عرصهها را کارشناسی کردیم و در نیمه دوم که قیمتها مشخص شد، در برخی جاها تا سه برابر هم قیمت زمین و عرصه را افزایش دادهایم؛ به همین دلیل سهم خدمات بعضا تا ۸ برابر نیز افزایش یافته که فشار مضاعفی را به شهروندان وارد میکند؛ البته امیدوار هستیم با اصلاحاتی که مطرح خواهد شد، به نتیجه مطلوب برسیم.
** بازنگری طرح تفصیلی باغات قصردشت در حال بررسی در کارگروه امور زیربنایی است
عضو شورای اسلامی شهر شیراز با اشاره به اینکه در بازنگری طرح تفصیلی باغات قصردشت؛ راهبردها، سیاستگذاریها و اهداف را بازارزیابی کردهایم، گفت: این بازنگری هماکنون در کارگروه امور زیربنایی در حال بررسی است و در نهایت در شورای عالی شهرسازی مطرح میشود؛ تمام معایب گروه یک باغات را استخراج کردهایم و امید است با قانونی خوب بتوان باغات قصردشت را حفظ و نگهداری کنیم و توسعه دهیم.
او یکی از اشکالات طرح تفصیلی را جداکردن مشارکت و منافع مردم از باغات برشمرد و ابراز داشت: بر این اساس، هیچ فردی حتی نمیتواند سایهبان یا انباری در باغ خود ایجاد کند که این نقصی است و پیشنهاد کردهایم حل شود تا رفع نقایص باعث مشارکت بیشتر برای توسعه باغات قصردشت شود.
** طرح جدید انتخابی پل زندگی در شیراز به اجرا درخواهد آمد
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر شیراز همچنین درباره گزینش و اجرای طرح پل طبیعت یا پل زندگی، عنوان کرد: به مسابقه گذاشتن و اعلام فراخوان عمومی در سطح بینالملل برای اجرای این پروژه از جمله اقدامات ارزشمند شورای شهر شیراز بوده است که براساس آن، از میان یک هزار و ۲۷ شرکتکننده بیش از ۳۰۰ طرح به ثبت رسیده و از این میان ۲۴ طرح برگزیده شد؛ در نهایت نیز داوران ۱۵ طرح را انتخاب کردند.
او افزود: درباره انتخاب طرحهای اول تا دهم ابهامات بسیاری مطرح شد؛ به همین دلیل کارگروهی با مشارکت دانشگاه شیراز، مسکن و شهرسازی، سازمان نظام مهندسی، معاونت شهرسازی و معاونت عمرانی شهرداری شیراز طرحها دوباره بررسی شد که در نهایت دو روز پیش به جای طرح اول و دوم، بین دو طرح دوم و ششم ارزیابی صورت گرفت و بر اساس آن طرح ششم رای آورد که از طریق انتخاب مشاور با همکاری طراحان، نماد زیبایی در شهر شیراز اجرا خواهد شد.
** ممیزی در شهرداری مناطق ۱، ۴ و ۶ صورت گرفته است
عضو شورای اسلامی شهر شیراز در ادامه این نشست خبری به تشریح فعالیت شهرداری در اجرای سامانه اطلاع مدیریت پروژه پرداخت و عنوان کرد: یکی از شعارهای شورای پنجم کاهش فساد و دستیابی به درآمد پایدار بوده است و در این زمینه اقدامات بسیار خوبی صورت پذیرفت؛ بر این اساس موضوع ممیزی در شهرداری مناطق ۱، ۴ و ۶ صورت گرفته است و در دیگر مناطق شهرداری نیز در دست پیگیری است.
** شهرداری در الکترونیکی کردن صدور پروانه و پایان کار و پاسخ استعلامها موفق بوده است
امامی توسعه و اجرای طرح شهرداری الکترونیک را از جمله اقدامات مهم در این زمینه برشمرد و اظهار کرد: در صددیم که هرچه سریعتر ارتباط حضوری مردم را با کارشناسان شهرداری کاهش دهیم تا بدینواسطه فساد نیز کاهش یابد.
وی با بیان اینکه شهرداری در صدور مجازی پروانه، پایان کار و استعلام ها موفق عمل کرده است، عنوان داشت: ۹۷ درصد مراجعات شهروندان به شهرداری برای کسب استعلام بوده است؛ افزون بر این در برخی مناطق ممیزی GIS را ۷۰ درصد پیش بردیم؛ به ویژه در منطقه ۲، شهرداری الکترونیک با اعتباری مناسب در حال توسعه است و فرهنگسازی برای این مهم بهخصوص در دوران کنونی که مردم به دلیل شیوع ویروس کرونا به انجام امور بهصورت الکترونیکی گرایش دارند، بهتر صورت میپذیرد.
امامی در عین حال تاکید کرد که با تشکیل کمیسیون جدید هوشمندسازی در شورای اسلامی شهر شیراز این موضوع بهصورتی تخصصی در دست پیگیری است.
** اگر توضیح کامل و جامعی ارائه شود، هیچ شهروندی مخالف اجرای باغموزه هنر نخواهد بود
عضو شورای اسلامی شهر شیراز در پاسخ به پرسشی درباره قانونی بودن یا نبودن اجرای باغموزه هنر، گفت: این موضوع در حوزه کاری کمیسیون گردشگری و زیارت است؛ با این حال گاه برخی اطلاعاتی که به مردم داده میشود، اشتباه است؛ در این زمینه نیز چنانچه توضیح کامل و جامعی ارائه شود، هیچ شهروندی مخالف نخواهد بود؛ زیرا به احیای باغ ملی میانجامد و دخل و تصرف در معماری باغ صورت نخواهد پذیرفت.
** ضوابط ساختوساز در شیراز باید بر اساس وضعیت گسلها و جنس خاک تعریف شود
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی همچنین درباره گسلهای شیراز گفت: شیراز بین دو گسل واقع شده و ساخت و سازها باید بر اساس جنس خاک و میزان آسیبپذیری آنها، ضوابط شهرسازی و ساختمانسازی صورت گیرد.
او با اشاره به رانش زمین در خیابان جمهوری، منصورآباد و دروازه قرآن، ابراز کرد:کارشناسان در تلاش هستند بر اساس جنس خاک، ضوابط ساخت و ساز را تعریف کنند؛ همچنین شهروندان باید بدانند که شهرداری با بررسی مقررات شهرسازی و اعلام مرکز زمینشناسی جنوب، مجوز ساختمانسازی میدهد.
امامی بیان کرد: مثلا برای ساختمانسازی در بزرگراه حسینیالهاشمی، کارشناسان آزمایشهای ژئوفیزیک، ژئوتکنیک و ژئوالکتریک را انجام میدهند تا بر اساس تراکنش و سطح اشغال آن خانهسازی صورت گیرد.
** مراجعه به دفاتر ماده ۳۳ اختیاری میشود
عضو شورای اسلامی شهر شیراز درباره دفاتر ماده ۳۳ نیز بیان کرد: شهرداری تا پایان سال با این دفاتر قرارداد دارد، اما پس از آن این قرارداد تمدید نخواهد شد؛ البته این دفاتر تعطیل نمیشود و به ارائه خدمات فنی مهندسی ادامه میدهند اما مراجعه به آنها دیگر اجباری نیست.
** تخفیفهای ۵۰ تا ۱۰۰درصدی عوارض برای احیای بافت فرسوده شیراز
وی همچنین از آمادگی دفاتر تسهیلگری شهرداری برای بازآفرینی بافت فرسوده خبر داد و گفت: شهروندان در این زمینه انحصاراً نیاز نیست به دفاتر تسهیلگری مراجعه کنند و میتوانند به شهرداریها هم مراجعه کنند؛ هماکنون نیز امکان تخفیفهای تشویقی ۵۰ تا ۱۰۰درصدی عوارض شهرداری را فراهم کردهایم تا شهروندان برای احیای بافت فرسوده، تشویق شوند.
امامی در پایان فعالیتهای کمیسیون معماری و شهرسازی را در شورای شهر و شهرداری بسیار حساس، پیچیده و مهم ارزیابی کرد و گفت: این حساسیتها بهویژه در زمینه موضوعاتی همچون تسهیلگری، طرح تفصیلی و باغات قصردشت بیشتر است و پذیرای هرگونه انتقاد و پیشنهاد و نیز پاسخگوی پرسشها هستیم.
پایان/